dinsdag 27 november 2007

'Van Basten heeft een absoluut gehoor, waar het voetbal betreft'

GESCHREVEN VOOR DE GOOI- EN EEMLANDER, GEPLAATST IN DE RUBRIEK DE KUNSTENAAR EN VOETBAL

Een oogstrelende solo op het voetbalveld, of een oorstrelende op de piano. Een meesterlijke uithaal in C-majeur, of één van dertig meter in de kruising. Ze zijn ergens met elkaar verwant, vindt pianist, trompettist Paul Paulissen. Al is het maar esthetisch.

,,Muziek en voetbal. Het zijn twee verschillende werelden, met heel veel overeenkomsten.''Het is zeker geen straf oor de 52-jarige Loosdrechter om over het naderende WK te praten. Vol enthousiasme spreekt hij. ,,Het gaat een prachtig WK worden. Ik verwacht dat er veel te genieten valt.'' De entertainer kijkt vol verwachting uit naar het spel van de virtuozen zoals Ronaldinho en Zidane; de Chopin en Schumann onder de voetballers. Artiesten die voetbal tot kunst verheffen.

Maar die artiesten kunnen het niet alleen, weet de pianist uit eigen ervaring. Een voetbalteam valt in die zin goed te vergelijken met een band. ,,Je hebt muzikanten. Zij zorgen voor een basisniveau. Daar ben ik één van. En je hebt musici. Die zijn heel erg goed in bepaalde facetten. In het voetbal werkt het net zo. Ook daar zijn artiesten, zij die een wedstrijd kunnen beslissen, en werkers, die daar in dienst van spelen. Ze hebben elkaar nodig om het maximale eruit te halen.''De metafoor valt ook goed door te trekken naar het Nederlands elftal. Spelers als Cocu en Van Bommel zijn de bass en ritme-sectie van het elftal. In Arjen Robben en Robin van Persie hebben 'we' onze eigen artiesten, volgens Paulissen.

,,Ik heb Robben in Engeland eens live zien voetballen. Schitterend hoe hij vier man kan passeren alsof ze stilstaan. Als hij aan de bal kwam, voelde je dat het hele stadion doorhad dat er iets aan zat te komen.''Maar de man die bij Nederland volgens de muzikant het grootste genie is, is de dirigent, en die staat niet eens in het veld: bondscoach Marco van Basten. ,,Hij is de tovenaarsleerling van Johan Cruijff. Cruijff was in mijn ogen de allerbeste. Maar Van Basten was ook van dat niveau. Qua talent ontlopen ze elkaar weinig. Als coach vind ik hem ook goed. Ik ben het eens met de selectie. Van Basten weet precies wat hij doet.''

Ook met de afwijzing van Klaas-Jan Huntelaar, maar vooral met het 'afstemmen' Mark van Bommel, die een tijdje buiten de selectie werd gelaten, is de muzikant het eens. Als bij een gitaar die te hoge tonen produceerde, stemde Van Basten vakkundig de snaren. Na flink draaien vond hij ook de juiste klank bij de Limburger die afgelopen woensdag de Champions League won. Een klank die niet uit de toon springt in het oranje-geluid dat Van Basten wil horen. ,,Dat spel met Van Bommel, heeft hij volgens mij heel bewust zo gespeeld. 'Je hoort erbij, maar dan wel op mijn manier.' Dat heeft Van Basten hem heel goed duidelijk gemaakt.''Paulissen verwacht dan ook dat het Nederlands elftal zeker tot de laatste vier gaat komen. Samen met Italië, Brazilië en Frankrijk. Waarop hij dat baseert? Een absoluut gehoor -het direct horen van de juiste toonhoogte- van de bondscoach. ,,Marco van Basten heeft dat, waar het voetbal betreft.''

Kadertekst:

De opstelling van Paul Paulissen is ,,een goede mix tussen werkers en artiesten.'' Op goal staat Van der Sar. Achterin: Heitinga, Ooijer, Van Bommel, De Cler. Op het middenveld Sneijder, Cocu (,,Kan mooi afwisselen met Van Bommel) en Kuyt (,,Als werker met scorend vermogen.''). Voorin: Van Persie, Van Nistelrooij (,,Geen mooie voetballer, maar oh zo effectief'') en de favoriet Arjen Robben.